Вести.

Стигмата и дискриминацијата кон одредени групи на граѓани нема да ја унапреди безбедноста на лекарите и другите здравствени работници

Минатата недела се случи свирепо убиство на матичен лекар од Скопје во близина на неговата ординација во Поликлиниката Железара. Сите сме згрозени од овој настан и разбираме дека истиот сериозно …

Остра реакција на Мрежа за заштита од дискриминација: Советот на јавни обвинители да се извини за навредите кон Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и да преземе мерки за превенција од родова дискриминација во институцијата

На 95-та седница на Советот на јавни обвинители одржана на 11.01.2024 година, се дискутираше за мислењето на  Комисијта за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД), со кое се утврдува дискриминација …

Мрежата за заштита од дискриминација ќе поднесе претставка до Уставниот суд за начинот на избор на членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација

Претставниците на Мрежата за заштита од дискриминација, денеска (сабота 23.12.23) одржаа прес конференција и упатија апел до пратениците кога ќе гласаат за членови на Комисијата за спречување и заштита од …

Покана за прес конференција по повод изборот на членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација

Мрежата за заштита од дискриминација на 23.12.2023 (сабота) во 10.00 часот во Социјален клуб Комитет  (катна гаража Беко) ќе одржи прес-конференција во врска со изборот на членови на КСЗД. Денес …

Мрежа за заштита од дискриминација бара во Комисијата да се изберат жени и претставници од маргинализираните заедници, а партиите да се воздржат од влијанија

Претставниците на граѓанскиот сектор кои денеска (18.12.23) присуствуваат на седницата на Комисијата за избори и именувања, на која се расправа за утврдување предлог-листа за избор на членови на Комисијата за …

Собранието да избере независни професионалци кои ги исполнуваат законските услови за членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација

На 18.12.2023 во салата Борис Трајковски во Собранието на РСМ ќе се одржи Јавна расправа за утврдување на предлог листа од пријавените кандидати по Одлуката за објавување јавен оглас за …

Разбивање стереотипи, разоткривање невистини и трасирање на патот за родова еднаквост

Денеска се одржи завршната конференција на Мрежата за заштита од дискриминација, насловена „Разбивање стереотипи, разоткривање невистини и трасирање на патот за родова еднаквост“. Конференцијата ја посветивме на потребите од унапредување …

Младите од општина Кривогаштани бараат  Локален Младински Совет

Младите од општина Кривогаштани денес спроведоа акција со која повикаа на ИТНА заложба за формирање на локален младински совет. Младите испратија порака дека е потребно младинско учество во пракса, а …

ДЕПОНИСКИ ТУРИЗАМ низ креативен младински активизам

Креативна акција на младите за еко промени. Преку сатирична акција насловена „Депониски туризам“ младите од Кочани, Кривогаштани, Прилеп и Градско укажаа на проблемот со аерозагадувањето за жителите од с. Бели, …

Завршна конференција на Мрежата за заштита од дискриминација„Разбивање стереотипи, разоткривање невистини и трасирање на патот за родова еднаквост“

Мрежата за заштита од дискриминација Ве поканува на конференција на 30.10.2023 (понеделник) со почеток од 10.00 часот во хотел Арка, Скопје. Конференција е посветена на потребите од унапредување на родовата …