Реакција на Платформата за родова еднаквост за поткастот на Лазаров со гостин Латас

              Згрозени од изнесените информации и ставови од страна на новинарот Драган Павловиќ-Латас во првата емисија на поткастот на Стефан Лазаров, членките на Платформата за родова еднаквост реагираат за говорот …

Собранието на РСМ го објави огласот за избор на членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација

Во продолжение го објавуваме огласот за избор на два членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација. Напомнуваме дека должината на мандатите од точка 1 од огласот е сметана …

Став на Мрежата за заштита од дискриминација и Платформата за родова еднаквост за новиот Закон за работните односи

Од 2018 година, Мрежата за заштита од дискриминација и Платформата за родова еднаквост континуирано го следат процесот на изготвување на новиот текст на Законот за работните односи. Имајќи ги предвид …

Конференција на МЗД: Бележиме унапредување кај Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и уназадување кај Народниот правобранител

Бележиме унапредување кај Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и уназадување кај Народниот правобранител Мрежата за заштита од дискриминација на 15 декември одржа онлајн конференција на тема „Предизвици, успеси …

Земјоделките бараат системско решение за платено породилно отсуство

На 12 декември 2022 година, се одржа прес конференција на која ЛАГ Агро Лидер, Фондацијата Отворено општество – Македонија и Мрежата за заштита од дискриминација побараа системско решение за платено …

БАРАМЕ ИНКРИМИНАЦИЈА НА СЕКСУАЛНОТО ВОЗНЕМИРУВАЊЕ ОНЛАЈН

СООПШТЕНИЕ Мрежата за заштита од дискриминација одржа промоција на публикацијата „Како до ефикасна заштита во случаите на сексуално насилство?“               Мрежата за заштита од дискриминација одржа промоција на документот за …

Државниот буџет расте, средствата за превенција се кратат

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ Иако државниот буџет за 2023 година се планира да биде најголемиот во 30-годишното постоење на државата, се кратат средства во дури 7 од 10 превентивни програми за …

Заклучни согледувања на Комитетот за правата на детето при Обединетите нации: Анти-дискриминацијата како клучна област во која е потребно унапредување

Комитетот за правата на детето ги објави завршните согледувања за Република Северна Македонија. Мрежата за заштита од дискриминација имаше доставено два извештаи во сенка во областа на дискриминација, со особен …

Главни препораки и клучни заклучоци од Тркалезната маса на тема: „Предизвици и придобивки од препознавањето на дискриминацијата како основ за судски спор во судскиот деловник“

Мрежата за заштита од дискриминација ја организираше тркалезната маса „Дискриминација како основ за судски спор во судскиот деловник “, со цел да дискутираат можни решенија со сите засегнати страни за …

РЕАКЦИЈА: ОЈО ВЕЛЕС ИТНО ДА ЈА СМЕНИ ОДЛУКАТА ВО СЛУЧАЈОТ НА ПАЛЕ ИЛОСКА И ДА ГО ИСКОРИСТИ ИНСТИТУТОТ НУЖНА ОДБРАНА

Во целост ја споделуваме реакцијата на граѓанските организации членки на Платформата за родова еднаквост, Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство и Мрежата за заштита од дискриминација против …